A partir de la setmana 34 d’embaràs, es recomana utilitzar aquesta tècnica per a elastificar la musculatura perineal i així disminuir el risc d’episiotomia i desgarrament.
El massatge perineal es realitza a nivell extern, a la zona de l’perineu (vulva i voltants), i a nivell intern, a l’entrada de la vagina. Per al massatge extern Es recomana utilitzar un oli de qualitat (per exemple, de Rosa Mosqueta), i per l’intern un lubricant de base aquosa (lubricant vaginal hidrosoluble). S’ho pot realitzar un mateix, però sempre és més aconsellable que te’l faci la teva parella o un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià.
Aconsello fer el massatge amb moviments en “mitja lluna” i aplicant pressió en certs punts. Per realitzar-lo de forma més fàcil i comprensible per a la embarassada, ens imaginem que l’obertura vaginal és com un rellotge i farem moviments en certes hores, com les 3, les 6 i les 9.
És important tenir en compte que el massatge perineal mai ha de fer mal o generar molèstia. Ha de realitzar-se amb moviments lents, aplicant pressió en el teixit i estirant-de manera suau. Es començarà a realitzar sempre amb un sol dit, i si no resulta dolorós, es podrà fer progressivament amb dos dits més endavant. A mesura que es vagi realitzant el massatge, cada vegada es notarà que es podrà estirar més el teixit. L’objectiu és aconseguir que la zona vulvar arribi a el dia de el part sense edema, que hi hagi una bona circulació i els músculs del sòl pèlvic es mostrin distensibles.
És important tenir en compte que, encara que realitzem el massatge perineal, això no ens assegura que en el moment de el part no ens hagin d’aplicar una episiotomia o es produeixi un desgarrament vaginal. Això dependrà de l’equip mèdic que atengui en el part, i d’altres qüestions que de vegades no es poden preveure ni controlar.
El que sí que podem assegurar és que el massatge perineal en si, és beneficiós. No només per intentar evitar una lesió perineal, sinó que també farà que aquesta zona estigui més saludable i que es descongestioni, ajudant a evitar els incòmodes símptomes de pesadesa o congestió vulvar que es poden donar sobretot a l’últim trimestre de l’embaràs .