Tot el que has de saber sobre els hipopressius postpart
Després de l’embaràs les dones experimenten canvis al cos. Per això, els hipopressius postpart són molt importants per millorar la respiració, el to del terra pelvià, l’estabilitat abdominal i la postura. Descobreix en aquest article tot el que has de saber sobre aquest tipus de gimnàstica creada per Marcel Caufriez, doctor a Kinesiteràpia, als anys 80.
Què són els abdominals hipopressius? I els hipopressius postpart?
Els hipopressius són una de les pràctiques més efectives per enfortir el terra pelvià, tonificar l’abdomen, millorar la postura, entre d’altres. Sobretot després de donar a llum, les dones que practiquen hipopressius postpart noten una sèrie de millores com la recuperació del sòl pelvià o la millora de la diàstasi abdominal, la separació muscular dels rectes abdominals.
Els hipopressius postpart consisteixen en exercicis respiratoris basats en l’apnea que combinats amb tècniques posturals permeten treballar el diafragma, la faixa abdominal i el sòl pelvià. Aquest tipus d’exercicis permeten tractar afeccions derivades del part com les incontinències urinàries i fecals, distensió de la musculatura pelviana, prolapses i altres patologies relacionades amb la inestabilitat perineal.
Quan començar amb els hipopressius postpart?
Després de l’embaràs i el part és essencial valorar la tornada a les activitats esportives amb el teu especialista i sota les recomanacions. Tot i això, per regla general, els hipopressius postpart poden començar a realitzar-se a partir de la sisena setmana després d’un part natural o bé des de la vuitena setmana si hi ha hagut una cesària.
Beneficis dels hipopressius postpart
Els exercicis d’hipopressius postpart són fonamentals en el procés de recuperació de les dones que han donat a llum, obtenint diferents beneficis com ara:
Reducció del perímetre de la cintura
Els hipopressius permeten reduir alguns centímetres de la cintura a les dones després de diversos mesos fent els exercicis i recuperar la connexió amb la musculatura abdominal.
Recuperació del to del sòl pelvià i funció sexual
És habitual que la musculatura del sòl pelvià es debiliti després del part pel qual amb els hipopressius augmenta el to de la musculatura fins a un 50% durant els primers mesos.
Disminueix la diàstasi
És molt habitual tenir diàstasi després de l’embaràs, els hipopressius permeten recuperar la competència abdominal.
Millora i recupera la postura
Els hipopressius són exercicis posturals, per la qual cosa permet millorar la postura i les corbes fisiològiques de la columna vertebral. Això genera un gran benestar físic, augment de mobilitat, més flexibilitat, menor sensació de rigidesa i minimitza possibles molèsties o dolors. En el cas de la lactància materna, els hipopressius ajuden a disminuir o evitar molèsties a la part mitjana-alta de l’esquena, cosa molt beneficiosa per a les dones que es trobin en aquesta situació.
Disminueix la tensió en lligaments i fàscies per evitar o corregir prolapses
Els exercicis hipopressius permeten accelerar la recol·locació correcta d’òrgans, lligaments i fàscies i així recuperar i tornar a la seva posició habitual a més d’evitar prolapses, hèrnies o incontinència urinària.
Redueix o corregeix la incontinència urinària
Durant el postpart poden sorgir problemes d’incontinència si el sòl pelvià ha estat danyat sobretot en parts instrumentalitzats. La incontinència és un senyal que el sòl pelvià està afectat pel que es recomana tractar-lo quan s’obté l’alta mèdica.
Augmenta l’autoestima i prevé la depressió postpart
La depressió és molt comuna en dones després del part, de manera que els hipopressius els permet produir dopamina fent-los sentir bé després d’acabar una classe. D’altra banda, augmenten els nivells de serotonina produint-se un estat de felicitat, regulant el cicle del son, estimulant la libido i el desig sexual.
Disminueix els efectes secundaris d’intervencions quirúrgiques
En dones que han patit una intervenció quirúrgica durant el part, com una cesària, els exercicis hipopressius els ajuden a disminuir les adherències dels teixits i les cicatrius internes que amb el temps poden provocar problemes amb el sòl pelvià, especialment a l’úter.
Contraindicacions dels hipopressius postpart
Els hipopressius són molt beneficiosos, com ja hem vist prèviament, ja que ofereixen diferents beneficis tant a nivell físic com a emocional. No obstant això, també és molt important prestar atenció a les contraindicacions:
- Diàstasi important. En cas de tenir diàstasi de més de 3-4 cm, per norma general els hipopressius no estan recomanats.
- Problemes cardíacs, embaràs o inflamació important de l’abdomen. En el cas de tenir problemes de cor, estar embarassada o tenir una inflamació important a l’abdomen no són recomanables els exercicis hipopressius.
- Cicatrius no curades. En cicatrius de cesària o episiotomia que encara no estan curades, cal evitar aquest tipus d’exercicis.
- Si sents que són poc agradables per a tu. Hi ha dones que després de realitzar hipopressius mantenen una sensació poc agradable i estranya a terra pelvià per la qual cosa es recomana deixar de fer-los.
Hipopressius postpart a Les Corts Barcelona
A Dona B (Les Corts Barcelona) trobaràs el nostre centre de pilates B Pilates on oferim classes d’abdominals hipopressius, que mitjançant una tècnica de respiració procedent del ioga, es treballa de manera extrema el control de la respiració, la musculatura de l’abdomen, i es genera una disminució de la pressió intraabdominal.