L’embaràs podria ser un bon moment perquè una dona canviï el seu estil de vida. Hi ha nombrosos canvis corporals i psicològics que solen portar a la mare a estar preocupada per deixar de fumar, menjar més saludable, practicar esports que no practicava abans, etc. Però sovint trobo en consulta dones que pensen que l’exercici físic pot perjudicar el nadó i aquest és un concepte equivocat, sempre que es practiqui amb moderació i sota control ginecològic.
Actualment, molts estudis aposten per dur a terme una pràctica regular d’exercici físic durant l’embaràs, bàsic per a una bona salut gestacional.
Beneficis de l’activitat física durant l’embaràs
Els beneficis de l’activitat física durant aquest període inclouen:
- Augmenta el bon humor, proporciona energia i augmenta l’autoestima.
- Millora la qualitat del son.
- Prepara el cos per al naixement del nadó, ja que augmenta la resistència, força i flexibilitat dels músculs i tendons.
- Prevé les lesions perineals i redueix les complicacions durant el part.
- Redueix el mal d’esquena mitjançant l’enfortiment dels músculs de la zona, que és molt important durant l’embaràs.
- Ajuda a reduir el colesterol i augmenta el metabolisme glucèdic, reduint el risc de diabetis gestacional.
El tipus d’exercici dependrà de l’estat de l’embaràs i de la forma física de la mare, ja que no serà el mateix exercici per a les dones que estan acostumades a tenir un alt rendiment atlètic que les que porten un estil de vida més sedentari. És per això que, si abans de quedar embarassada sempre has practicat gimnàstica, pots continuar l’exercici que vas fer abans de quedar embarassada, disminuint sempre la intensitat i la velocitat dels teus moviments. Si, d’altra banda, no practiques cap tipus d’exercici físic i ara vols començar, comença poc a poc amb activitats com caminar, natació moderada,…
A més, s’hauran d’avaluar factors com la hipertensió, el mareig, les contraccions uterines, el sagnat vaginal o la fatiga, que limitaran el tipus d’activitat física.
Aquesta pràctica també estarà contraindicat en casos de malalties del cor, risc de part prematur, embaràs múltiple, fetus amb creixement inadequat, entre d’altres.
Qualsevol activitat física que estigui a l’aigua, per evitar esforços gravitacionals, així com pilates terapèutic o ioga, que són exercicis més destinats a la correcció postural són ideals per a aquesta fase en la vida d’una dona. Ballar, donar moviment a la teva pelvis o simplement el fet de caminar també són una bona alternativa per practicar esport i millorar la flexibilitat i enfortir els músculs. D’altra banda, no es recomanen tots aquells esports on s’ha d’aixecar pes, realitzar abdominals clàssics o rebots, salts, descensos i pujades, així com esquiar o muntar a cavall, atès l’alt impacte que rep la faixa abdominal i sobretot el sòl pèlvic.
M’agradaria donar-te alguns consells en cas que estiguis considerant iniciar algun tipus d’activitat física:
- Comença a poc a poc. És millor que si no estàs molt acostumat a l’esport, comença cinc minuts fins arribar als trenta minuts, afegint cinc minuts més cada dia.
- 2. Porta roba còmoda i ajustada. Beu molta aigua. Ben hidratada tú i el teu nadó sempre.
- Si estàs malalta o amb poc humor, evita fer exercici.
- Aprèn a escoltar el que el teu cos vol, no t’obliguis ni pressionis si no et ve de gust.
- Si nota alguna molèstia, consulta sempre al seu metge, així com cansament, mareig, falta d’alè, mal d’esquena, taquicàrdia…
Els fisioterapeutes especialitzats en sòl pèlvic poden assessorar-te i acompanyar-te durant aquesta etapa tan important de la teva vida, escollint l’exercici físic que millor s’adapti a tu en el teu cas.