PEDIATRIA



FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA
MASSATGE INFANTIL
TRASTORNS DEL SISTEMA DIGESTIU
Des del primer mes de vida, a través de la fisioteràpia respiratòria infantil, podem prevenir i tractar diferents afeccions respiratòries com ara bé la bronquiolitis, refredats repetitius, pneumònies i restriccions respiratòries derivades de diverses patologies.
Quan tenim un nadó que passa molt de temps amb mocs constants, la mucosa i les parets de les vies respiratòries s’irriten i continuen secretant moc. Si aquest moc s’infecta i arriba als pulmons pot causar bronquiolitis, les quals solen ser de repetició. Per això és summament important una bona valoració i auscultació per a poder establir un tractament preventiu o curatiu de moltes afeccions respiratòries.
La fisioteràpia respiratòria també ens ajuda a recuperar, entrenar o mantenir una bona capacitat respiratòria adequada o millorar la funció de l’aparell respiratori, i per tant la qualitat de vida del nen o nena..
El massatge infantil és una eina perfecta per a establir una relació emocional, afectiva i comunicativa entre pares i nens. A més, ens proporciona multitud d’estímuls tàctils i propioceptius, relacionats amb la posició, l’equilibri i el sistema muscular. Pot ser molt útil també per minimitzar problemes digestius i trastorns de son i irritabilitat que poden donar-se els primers mesos de la vida del nen.
L’objectiu de les nostres sessions és que serveixin als pares com a guia per tenir una forma de comunicació i estimulació no verbal amb el seu fill.
Sovint el nadó té tensions acumulades en diferents zones del cos com ara bé al clatell o a la pelvis a causa de parts dificultosos o posicions intrauterines determinades. Són dues zones de gran importància, ja que d’allà sorgiran els nervis que permetran el bon funcionament de l’aparell digestiu.
És bastant freqüent trobar disfuncions digestives en els nadons, ja siguin còlics del lactant, restrenyiment o refluxos. Amb un tractament fisioterapèutic adequat podem recuperar el funcionament gastrointestinal, alliberant les diferents estructures que es veuen irritades i que afavoreixen aquest tipus de disfuncions.

SISTEMA MÚSCULO-ESQUELÈTIC
Durant els primers anys de vida del nen és freqüent que hi hagi alguna alteració muscular que afecti al seu desenvolupament, com per exemple la torticoli congènita del lactant que poden provocar dificultats com no poder girar bé el cap cap a un costat o a l’hora de mamar entre d’altres.
En l’àmbit músculo-esquelètic s’utilitzen tècniques manuals per al nen basades en restablir l’equilibri dels músculs, els lligaments i les membranes. L’objectiu és resoldre tensions que poden aparèixer i que dificulten el correcte desenvolupament i funcionament del seu cos.
En realitzar aquestes tècniques, facilitem el moviment de l’infant i millorem la seva qualitat de vida.

PATOLOGIES NEUROLÒGIQUES
La paràlisi cerebral, la hipotonia axial, l’espina bífida, les afeccions neuromusculars i medul·lars són lesions que afecten el sistema nerviós de l’infant i que condicionen el seu procés evolutiu. A partir de sessions individuals i personalitzades, podem:
- Inhibir i reeducar patrons anormals del nen.
- Reduir patrons d’espasme o rigidesa.
- Disminuir el dolor.
- Afavorir un bon control cefàlic i un bon manteniment de tronc.
- Potenciar l’equilibri i la coordinació de l’infant.
- Facilitar la marxa.
- Millorar el procés de deglució.
- Potenciar la seva autonomia i la realització de les activitats.

DESENVOLUPAMENT PSICOMOTRIU
El desenvolupament psicomotriu és la base de l’aprenentatge dels nens. En els primers anys s’adquireixen la major part d’habilitats psicomotrius en un procés continu i dinàmic fins arribar a la maduració del seu sistema nerviós central.
La fisioteràpia és una eina important per acompanyar els infants que presenten algun retràs en el desenvolupament, ajudant per a que puguin aconseguir totes les fites imprescindibles per la seva correcta evolució.
Ens enfocarem a treballar diferents aspectes com esquema motor, àmbit afectiu-relacional i àmbit cognitiu mitjançant un tractament lúdic basat en el joc.